Το umano σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ, κάνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο πνευματικό παιχνίδι μπριτζ, ένα από τα δημοφιλέστερα πνευματικά παιχνίδια στον κόσμο.
Παίξαμε και αξιολογήσαμε το Assassin’s Creed Odyssey |
Το μπριτζ προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα πνευματικά παιχνίδια στον κόσμο – μαζί με το σκάκι. Παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό που δε γνωρίζουμε για το μπριτζ είναι πως το 1995, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ, αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.
Ζητήσαμε από το Τμήμα Μαθημάτων και Διάδοσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ να μας μάθει την ιστορία αυτού του περιβόητου παιχνιδιού.
Αφιέρωμα στο πνευματικό παιχνίδι μπριτζ
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Umano: Ποια είναι η ιστορία του μπριτζ;
Το Μπριτζ κατάγεται από το αγγλικό παιγνίδι Ουίστ (Whist), αλλά οι περισσότερες ιστορικές αναφορές συντείνουν ότι έχει μάλλον ανατολικοευρωπαϊκή προέλευση. Μοιάζει με μια παραλλαγή του Ουίστ, πολύ δημοφιλή στις διπλωματικές αποστολές των δυτικών κρατών στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη από την δεκαετία 1870-1880 ή και νωρίτερα παιζόταν επίσης στη Σερβία, την Ρουμανία και την Ρωσία. Από την Κωνσταντινούπολη το Μπριτζ διαδόθηκε πρώτα στο Κάιρο και γρήγορα στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη.
Αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού, εύρωστοι οικονομικά ή διπλωμάτες, έπαιζαν μπριτζ και συνετέλεσαν στην εξάπλωσή του.
Υπάρχουν συγγράμματα ακόμη παλαιότερα, τα οποία αναφέρουν παιχνίδια που μοιάζουν με το Ουίστ και το Μπριτζ. Η ονομασία του φαίνεται να προήλθε από σερβο – κροατική λέξη, που σημαίνει την μεγάλη ποσότητα ή το μάξιμουμ. Προφερόταν, στην Κωνσταντινούπολη, britch ή biritch, που παραπέμπει και σε ρώσικη λέξη σχετική με πλειστηριασμό.
Στο Βρετανικό Μουσείο ένα κείμενο του 1886 αναφέρεται στο biritch ή Ρωσικό Whist. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι η ονομασία προήλθε από την γέφυρα του Γαλατά, του Κεράτιου κόλπου, που συνδέει την παλαιά με τη νέα πόλη της Κωνσταντινούπολης.
Ο ουσιαστικός σκοπός του μπριτζ είναι να στήσεις μία γέφυρα επικοινωνίας με τον σύντροφό σου, γεγονός που κάνει το όνομα του παιχνιδιού πετυχημένο και κατάλληλο (bridge = γέφυρα, στα αγγλικά).
Umano: Πώς παίζεται το μπριτζ και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του;
Το μπριτζ ως παιχνίδι είναι μοναδικό. Είναι παιχνίδι ζευγών. Μπορούν να παίξουν μπριτζ δυο ζευγάρια αλλά για έναν αγώνα χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερα ζευγάρια, τα οποία θα συγκριθούν μεταξύ τους.
Σε κάθε τραπέζι μπριτζ οι παίκτες παίρνουν τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα. Οι Βορράς – Νότος είναι συμπαίκτες, ενάντια στους Ανατολή – Δύση.
Μοιράζεται μια τράπουλα των πενήντα δύο φύλλων στους τέσσερις παίκτες. Όλοι κρατούν από δεκατρία φύλλα, τα οποία θα τα παίξουν ένα – ένα. Το παιχνίδι ξεκινά με τη διαδικασία της αγοράς. Κάθε παίκτης, με ειδικές κάρτες αγορών, δηλώνει στη σειρά του πόσα από τα φύλλα του κρατά. Οι κάρτες που χρησιμοποιεί ο κάθε παίκτης για την αγορά είναι ένας ειδικός κώδικας, μια παγκόσμια γλώσσα με ορισμένο νόημα. Οι πληροφορίες που δίνονται οδηγούν το κάθε ζευγάρι σε συγκεκριμένα συμπεράσματα – σχετικά με το τι φύλλα κρατά ο συμπαίκτης- και ο καθένας προσπαθεί να πλειοδοτήσει έναντι του άλλου ζεύγους.
Η σειρά που μιλά ο καθένας στο μπριτζ, αντίθετα από όλα τα άλλα παιχνίδια, είναι σύμφωνη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού, δηλαδή δεξιόστροφα.
Το ζευγάρι που θα πλειοδοτήσει και θα ορίσει πόσα από τα φύλλα του θα κερδίσει, λέμε ότι όρισε το «τελικό συμβόλαιο» και ο ένας από τους δυο παίκτες θα ανοίξει όλα τα φύλλα του στο τραπέζι. Είναι ο λεγόμενος «μορ», ο οποίος για τη συγκεκριμένη παρτίδα δεν θα παίξει και τα φύλλα του θα τα διαχειριστεί ο συμπαίκτης του, τον οποίον ονομάζουμε «εκτελεστή». Ο «άξονας» του εκτελεστή θα προσπαθήσει να «βγάλει» το συμβόλαιο και ο άξονας της «άμυνας» θα προσπαθήσει να τους εμποδίσει. Κάθε φύλλο έχει συγκεκριμένη αξία, ο κάθε παίκτης θα παίζει από ένα φύλλο ίδιου «χρώματος» και την κάθε τετράδα φύλλων θα την κερδίζει υποχρεωτικά ο παίκτης με το μεγαλύτερο φύλλο ή με φύλλο στο χρώμα που ορίστηκε ως «ατού» στην αγορά. Χρώματα λέμε τα σχέδια της τράπουλας: το σπαθί, το καρό, την κούπα και την πίκα.
Όσοι ξέρουν Ουίστ, μπουρλότο ή πρέφα, θα αναγνωρίσουν αρχικά κάποια κοινά στοιχεία με το μπριτζ.
Umano: Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το μπριτζ μέχρι σήμερα, έχει υποστεί αλλαγές;
Στα τέλη του 19ου αιώνα το Ουίστ είχε μεγάλη ανάπτυξη, όμως παράλληλα, την ίδια εποχή, εμφανίστηκε στις λέσχες του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης η παραλλαγή του παιχνιδιού με το όνομα Μπριτζ Ουίστ, που έμελλε να εκθρονίσει το Ουίστ οριστικά.
Η διαφορά τους είναι η καθιέρωση του Μορ – του παίκτη που κατεβάζει τα φύλλα του στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Οι κυριότερες αλλαγές και παραλλαγές του παιχνιδιού, αφορούν κυρίως τρόπο βαθμολογίας και καταγραφής των σκορ. Μια από αυτές καθιερώθηκε το 1904 για ένα τέταρτο σχεδόν του αιώνα με την ονομασία Auction Bridge. Το 1925 ο Harold S. Vanderbilt τελειοποίησε μία νέα μορφή του παιχνιδιού, παρουσιάζοντας μια νέα βαθμολογία που διόρθωνε τις ατέλειες και αδικίες των άλλων παραλλαγών.
Το ονόμασε Contract Bridge και είναι αυτό που, με ελάχιστες αλλαγές, παίζεται και σήμερα.
Ο Ely Culbertson, χάρη στην προσωπικότητά του, τα βιβλία, την αρθρογραφία του στις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ, την οργανωτική του ικανότητα και τις διαλέξεις του, είναι ο άνθρωπος που, όσο κανείς άλλος, πιστώνεται με τη μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση του Contract Bridge σε όλο τον κόσμο.
Umano: Σε ποιες χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το παιχνίδι;
Στο site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπριτζ θα δει κάποιος σήμερα εγγεγραμμένες 112 χώρες και πάνω από 750.000 μέλη. Αν κρίνουμε και από τα στοιχεία της χώρας μας, για την οποία αναγράφει 3.800 μέλη, ενώ έχουμε ξεπεράσει τα 5.000 ενεργά και τα 13.000 συνολικά, οι άνθρωποι που γνωρίζουν και παίζουν αγωνιστικό μπριτζ παγκοσμίως, ξεπερνάνε τα 2 εκατομμύρια.
Λέγεται μάλιστα ότι το μπριτζ είναι πιο αναγνωρίσιμο και από το ποδόσφαιρο.
Για τις ανάγκες των πρωταθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, τα κράτη – μέλη χωρίστηκαν σε οκτώ γεωγραφικές ζώνες ως εξής:
- Ευρώπη
- Βόρειος Αμερική
- Νότιος Αμερική
- Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή
- Κεντρική Αμερική και Καραϊβική
- Άπω Ανατολή
- Νότιος Ειρηνικός
- Αφρική
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα μέλη τα έχει η Γαλλία και ακολουθεί η Νορβηγία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, το οποίο ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μπριτζ, είναι η χώρα που έχει αναπτύξει εξαιρετικά το μπριτζ στα σχολεία.
Umano: Το μπριτζ θεωρείται άθλημα;
Δεδομένου ότι το μπριτζ είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει το μυαλό – περιλαμβάνοντας τον ανταγωνισμό – και, προκειμένου να επιτυγχάνει κανείς καλύτερες επιδόσεις απαιτεί καλή φυσική κατάσταση για την ιδανικότερη, πράγματι μπορεί κάποιος να πει ότι είναι άθλημα.
Παρότι το μπριτζ παίζεται με τράπουλα, θα ήταν σφάλμα να το χαρακτηρίσει κάποιος ως τυχερό παιχνίδι.
Η τράπουλα είναι απλά ένα εργαλείο και η νίκη δεν εξαρτάται από το τι φύλλα κρατά ο καθένας, αλλά από τον τρόπο που θα τα διαχειριστεί.
Το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μπριτζ διεξήχθη το 1935, παρότι νωρίτερα είχαν διοργανωθεί πολλές ημιεπίσημες διεθνείς συναντήσεις. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε πάλι μεταπολεμικά, το 1950, υπό την επωνυμία Bermuda Bowl, ενώ το 1971 προστέθηκε το αντίστοιχο πρωτάθλημα Γυναικών, υπό την επωνυμία Venice Cup. Στην διοργάνωση μπήκε το 2001 και το πρωτάθλημα των Seniors, για παίκτες 55 ετών και άνω. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ διοργανώνει επίσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων, όπως και πρωταθλήματα ζευγών (κάθε είδους).
Στις συνεδριάσεις της, του 1995 και του 1999, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε επίσημα την WBF και το Μπριτζ συμμετείχε σαν άθλημα επίδειξης, στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σόλτ Λέικ Σίτι το 2002.
Umano: Γιατί θεωρείται πνευματικό παιχνίδι;
Γιατί προάγει και αναπτύσσει πνευματικές ικανότητες. Δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Όσα χρειάζεσαι για να γίνεις ένας καλός παίκτης του μπριτζ όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η στρατηγική, το ίδιο το παιχνίδι, βήμα βήμα, τα βελτιώνει.
Κάθε μπριτζιστικός «γρίφος» γίνεται ένας συμβολικός τρόπος του πώς κάποιος συλλέγει, αξιολογεί και αξιοποιεί ένα σύνολο δεδομένων. Αυτό στη συνέχεια τον βοηθά σε όποια δραστηριότητα έχει και στην πραγματική ζωή.
Η πληροφορία στο μπριτζ μεταδίδεται με ειδική γλώσσα που προσφέρει όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από μια γλωσσική δραστηριότητα.
Στο μπριτζ απαιτείται να μάθει κανείς την τέχνη της διαπραγμάτευσης, κάτι που οδηγεί το άτομο στην πρωτοβουλία να διεκδικήσει το καλύτερο συμβόλαιο – αφού έχει ικανά συνεργαστεί με τον συμπαίκτη του – και να αποφασίσει για το ρίσκο που μπορεί να αναλάβει.
Και, τελικά, με ίδια δεδομένα όπως και στη ζωή, έρχεται η ώρα να υπερασπιστείς την θέση σου. Αν είσαι εκτελεστής, να εκπληρώσεις το συμβόλαιό σου. Αν είσαι σε άμυνα, να έχεις τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Το αποτέλεσμα είναι οριστικό και δεν χωρούν δικαιολογίες. Όπως ακριβώς και στη ζωή.
Μαζί με το σκάκι είναι τα μόνα αναγνωρισμένα πνευματικά αθλήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Umano: Είναι εύκολο να το μάθει κάποιος ή απαιτεί χρόνο;
Μαθαίνουμε από την πρώτη στιγμή και παίζουμε από την πρώτη στιγμή. Σε όλα τα Σωματεία Μπριτζ της χώρας μας εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος διδασκαλίας «cards on the table», όπου – όπως υποψιάζεστε από τον τίτλο – σε περιβάλλον αγώνα, ο εκπαιδευτής καθοδηγεί βήμα βήμα τους ασκούμενους από την πρώτη στιγμή να παίζουν.
Είναι εύκολο να μάθεις, αλλά όπως σε όλα τα αθλήματα, είναι δύσκολο να διακριθείς.
Umano: Μιλήστε μας για την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ιδρύθηκε το 1965 με σκοπό να διαδώσει στη χώρα μας αυτό το υπέροχο παιχνίδι.
Το 1975 το μπριτζ αναγνωρίστηκε ως άθλημα και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Σήμερα έχει εβδομήντα σωματεία μέλη, από τα οποία τα τριάντα βρίσκονται στην Αττική. Μέσα από την ιστοσελίδα της www.hellasbridge.org, μπορεί κάποιος να δει όλους τους αγώνες που διοργανώνονται καθημερινά στα εντευκτήρια των Σωματείων, με τρόπο μάλιστα όπου – με τη βοήθεια της τεχνολογίας – οι αθλητές συγκρίνονται σαν να έπαιζαν στον ίδιο αγώνα, παρ’ ότι βρίσκεται ο καθένας στην πόλη του!
Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ στοχεύει σε τέσσερα βασικά επίπεδα:
- Περισσότερος κόσμος να μάθει μπριτζ
- Στη βελτίωση της διοργάνωσης των αγώνων στη χώρα μας
- Να συμμετέχει και να διακριθεί η χώρα μας στο εξωτερικό
- Να δημιουργηθούν «φυτώρια» μικρών μπριτζέρ από ταλαντούχα παιδιά.
Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην διδασκαλία του μπριτζ σε άτομα με προβλήματα όρασης και γενικά η ΕΟΜ είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα διάδοσης στα ΑΜΕΑ.
Οι Εθνικές Ομάδες Μπριτζ επιλέγονται με ειδικούς αγώνες και κάθε χρόνο στέλνουμε εθνική αποστολή στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη αποστολή ήταν αυτή των Παιδιών κάτω των 13 ετών, η οποία μάλιστα κατέλαβε την 9η θέση – με πρωτιά στον δεύτερο γύρο αγώνων – στην Κίνα.
Τα τελευταία χρόνια το μπριτζ βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη, δόθηκε και άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για την παρουσίασή του στα σχολεία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε φανατικούς φίλους και στις μικρές ηλικίες.
Umano: Μπορούμε να γραφτούμε και εμείς για να παίξουμε μπριτζ; Ποιο είναι το κόστος;
Κάθε Οκτώβριο και κάθε Ιανουάριο ξεκινούν νέα γκρουπ μαθημάτων. Σε ομάδες το πολύ 25 ατόμων, για μια με δύο φορές την εβδομάδα, παίζουμε και μαθαίνουμε την ίδια στιγμή. Πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος για τα μαθήματα και γενικά για το παιχνίδι είναι μικρό, δεν ξεπερνά τα έξι ευρώ για τρεις ώρες.
Τον καιρό της κρίσης έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βρουν μια διέξοδο, γνωρίζοντας πολύ κόσμο – μια που μπορούμε να παίξουμε σε όποιο Σωματείο επιθυμούμε – κάνοντας συνεχώς φίλους – μια που σε κάθε αγώνα θα «συναντήσουμε» πολλούς «αντιπάλους» και φυσικά, ασχολούμαστε με ένα παιχνίδι που στον τομέα της «δια βίου μάθησης» έχει τα σκήπτρα.
Πόσω μάλλον που, από έρευνες που έχουν γίνει, βοηθά γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται μια ασφαλής ασπίδα ενάντια στις εκφυλιστικές νοητικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.
* Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ. Περισσότερες πληροφορίες: www.hellasbridge.org – τηλ. 2107480400
Comments are closed.